Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2018-10-15 10:59:44

Kedves Attila!
Ügyfelem diverzifikációs pályázaton nyert, építési beruházást hajt végre. Eddig alanyi mentes volt, de most már növekvő méretei miatt jövő évre választaná az áfa alanyiságot.
Utánanézett, lehetséges a kincstárnál a változás szerint elszámolni. Likviditása tervezése miatt a költségek átgondolására van szükség. Az építkezés építési engedély köteles. A kérdés a napelem felszerelés, amely bővülő épület tetejére kerül, is fordított áfás-e. (azért a bizonytalanság, mert ugyan elvileg elválaszthatatlan része az épületnek, de ha pl utólag szerelnek fel egy házra, az azt hiszem már nem építési engedély köteles)
Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-15 16:17:58

Kedves Márti,
Ha jól értem, akkor egy lezárult (aktivált) beruházás kapcsán szerelik fel a napelemeket. Ha a napelemek kizárólag az adott ingatlan energiaellátást hivatottak biztosítani, akkor számvitelileg valóban az ingatlan bekerülési értékében veendők figyelembe. Ugyanakkor értelmezésem szerint ez érdektelen az áfa-ban, ahol a fordított adózás alkalmazásának kifejezett feltétele az építési engedély. Az utólagos felszereléshez ismereteim szerint nem kell sem engedélyt kérni, sem ezzel egyenértékű bejelentést tenni, azaz az egyenes adózás szabályai alkalmazandók.
papattila

Szakértői hozzászólás

csizmadia-z 2018-10-16 07:37:55

Rosszul fogalmaztam, ez a beruházás jövőre valósul meg, és a teljes épület egy beruházáshoz kapcsolódik. Ez esetben a napelem és kapcsolódó költségei is fordított áfás lesz?

Felhasználói hozzászólás

csizmadia-z 2018-10-16 08:15:50

Rosszul fogalmaztam, ez a beruházás jövőre valósul meg, és a teljes épület egy beruházáshoz kapcsolódik. Ez esetben a napelem és kapcsolódó költségei is fordított áfás lesz?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-16 08:37:55

Igen, ebben az esetben a teljes beruházásra alkalmazandók a 142.§ szabályai, ha az ott leírtak maradéktalanul teljesülnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra