Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mantarkft 2018-12-10 08:38:50

Kedves Attila !
adott egy autószerelő KATA-s egyéni vállalkozó, aki 2018-ban műhelyt létesít. A műhely építési engedély köteles. Az építéshez szükséges anyagokat az egyéni vállalkozó saját maga szerzi be tüzépről, az építési - szerelési tevékenységet viszont más szolgálató végzi. Ebben az esetben jól gondolom, hogy az anyagok beszerzése után az áfa visszaigényelhető, viszont a szolgáltatás fordítottan adózik. Továbbá ugyancsak további építési- szerelési munkálatok, mint pl. villanyszerelés, bádogos munkálatok, klíma beszerelése mind fordítottan áfásak ! Amennyiben viszont az anyagot szintén maga a vállalkozó szerzi be, nem a szolgáltatást végző adóalanytól az ügylet egyenes áfa adózás alá esik, és az áfa visszaigényelhető ?
Előre is köszönöm mindig kielégítő válaszát !
Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-11 18:46:23

Kedves Andrea,
Kérdéséből ítélve az autószerelő normál (2-es) áfa-alany, így az elképzelése helyes: az építési-szerelési munkák fordítottan adóznak, a külön beszerzett anyagok egyenesen.
papattila

Szakértői hozzászólás

mantarkft 2018-12-12 18:08:47

Kedves Attila!
Amennyiben szintén az építési engedély köteles műhelybe klímát szereltetnek be, illetve a nyílászárókat szereltetik be az egyenes adózás alá esik? Álláspontom szerint ezeknél inkább a termékbeszerzés dominál, nem építési- szerelési munka, így nem alkalmazható rá az áfa tv. 142 par. Kérem megerősíteni, ellenkező esetben megcáfolni szíveskedjen !
Köszönettel: Andrea

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-14 16:53:55

Kedves Andrea,
A feleken múlik, hogy szolgáltatásra vagy termékértékesítésre szerződnek. Ha szolgáltatásra, akkor fordítottan adózik, ha termékértékesítésre, akkor egyenesen.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra