Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított ÁFA - EU-s magánszemély


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

komiszat 2018-09-20 21:20:14

Kedves Attila!
Az alábbi kérdésben kérném a segítségedet acélhulladék értékesítése kapcsán: Hogyan kell kiállítani a számlát EU-n belüli magánszemélynek (vagy egyéni vállalkozónak) fordított adózás alá eső termékről, ha a vevő nem rendelkezik érvényes közösségi adószámmal? Én úgy gondolom, hogy Áfás számlát kellene kiállítani.
Köszönöm válaszod, Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-21 13:36:35

Kedves (az a) Szilvi,
A közösségi termékértékesítéshez kötelező a közösségi adószámok megléte illetve azok használata. Közösségi termékértékesítés során az adó elszámolására a vevő kötelezett. Ha valami nemzeti jogszabály alapján a vevő nem rendelkezhet közösségi adószámmal, akkor a forgalmi adót az értékesítő fizeti meg a saját tagállamában, belföldi ügyletként. Mindezekből az alábbiak következnek.
1. Ha magánszemély a vevő, akkor belföldi áfa-t (27%) kell felszámítani, normál belföldi ügyletként.
2. Ha közösségi adóalany a vevő, akkor a közösségi adószámok használata mellett az értékesítés adómentes, a forgalmi adó elszámolására a vevő kötelezett. Ha a saját nemzeti jogszabálya alapján nem kell a vevőnek közösségi adószámot kiváltania, vagy nem lehet, vagy csak fafej és nem vált ki, akkor belföldi ügyletként 27%-os áfa-t kell felszámítani. A "fafej" kategória ugyan nem teszi szabályossá az ügyletet (mert ennek ellenére adómentes közösségi ügylet lenne a HÉA irányelv alapján), de a magyar NAV vélhetően nem fog tiltakozni, hogy esetleg egy másik tagállam áfa-ját szedi be a magyar állam, adóhiány biztosan nem keletkezik.
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra