Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított áfa - nyilatkozat elmaradása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

barbara.toth 2018-06-14 10:48:32

Tisztelt Pap Attila!
Egy Áfa fizetésre kötelezett cég acéllemezt szerzett be, amelynek során az eladó nem kért nyilatkozatot (egyébként van erre mintájuk), így Áfa-s számlát állítottak ki. A könyvelő - mivel ez egy fordított adózás hatálya alá eső ügylet - nem tudja levonásba helyezni a számla Áfa tartalmát. Megoldásként az merült fel, hogy utólag nyilatkoznak és helyesbíttetik a számlát. Ha ez elmaradna, akkor Ön szerint a könyvelő hogyan járhat el ebben ez esetben?
Még az merült fel, hogy ha valaki egy ilyen üzletben számlát kér, akkor Ő Áfa nélküli számlát kap, míg ha magánszemélyként jár el, akkor Áfa-t kell fizetnie...
Köszönettel: Barbara

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-14 21:56:34

Barbara,
Hát igen, ezzel bajlódnak a nagy kereskedő cégek, hogy mi a túróval legyenek bebiztosítva, hogy ha bemegy hozzájuk az üzletbe egy Jóskapista, aki azt állítja bélyegzővel a kezében, hogy ő a Vashajlító Kft munkavállalója és készpénre szeretne fordított áfa-s acélterméket vásárolni, hogy nem-e a második utcasarkon bedobja a számlát a kukába és senki nem fogja az áfa-t elszámolni illetve megfizetni. Tudom, mindenféle okiratot (alapító okirat, bejegyző végzés, aláírási címpéldány, munkaszerződés, meghatalmazás, meg a nagymamája emlékére esküszik, hogy be fogja majd mutatni az áfa bevallását, hogy ő elszámolta az adót...) bekérek a magánszemélytől, mint egy nyomozó vezérőrnagy, de hát ez sem megoldás, mert gikszer esetén a NAV úgyis tud olyan bizonylatot mondani, amit még be kellett volna kérnem, ha "kellő körültekintéssel" jártam volna el :((
Szóval a kérdésbeli esetben mindenképp javíttatni kell a számlát, mert így alaki hibás. A fordított adózás szabályainak alkalmazása nem egy lehetőség, hanem kötelezettség, ha a feltételek fennállnak, alkalmazni KELL.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra