Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított áfás számla tételek


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

fuchs1 2018-10-24 14:50:44

Tisztelt Szakértő!

Társaságunk építési engedély-köteles épület kivitelezésére adott megbízást generálkivitelező cég részére. Mindkét társaság áfa körbe tartozik.

Az alábbi példa szerint történt a számlázás és a kifizetés:
1. Szerződésünk szerint 09.18-án 20.000.000,-Ft előleget fizettünk, melyről vállalkozó előleg számlát állított ki úgy, hogy az áfa kulcs FAD (fordított adózás)
2. 10. hónapban kiállításra került a végszámla(számla kelte: 10.19., teljesítés napja 10.19.), a munka értéke 30.000.000,-Ft. Erről a következő számla készült:
Építés-szerelési munka 30.000.000,-Ft, áfa kulcs FAD
- Előleg -20.000.000,-Ft, áfa kulcs FAD
Összesen adóalap 10.000.000,-Ft, áfa kulcs FAD
A 10 millió Ft kifizetésre fog kerülni 11.05-én.


A kérdések az adott ügylettel kapcsolatban:
1. kérdés: Helyesen jártak-e el, ha a kifizetett előlegről fordított áfás számlát állítottak ki?
2. kérdés: Helyesen jártak-e el, ha a teljesített szolgáltatás számlázásakor, egy számlán, de külön-külön fordított áfás tételként tüntették fel a teljesített szolgáltatás szerződés szerinti összegét és a teljesítésbe ment előleget (előleg levonás) is, melynek köszönhetően a számla végösszege (egyben a fizetendő összeg) a teljesített szolgáltatás értékének előleggel csökkentett összegét fogja tartalmazni?
3. Véleményem szerint a fordított tevékenységhez adott előleg nem tartozik az áfa körbe, így az előleg számlát bevallani nem kell, ugyanakkor a végszámla a teljes összegben vallandó, azaz a 30 millió Ft-ot kell a bevallásba beállítani. A kérdés, hogy melyik adóbevallási időszakban kell a végszámlát szerepeltetni?
Tisztelettel:
Lívia


Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-25 15:41:00

Kedves Lívia,
Egyetértek a véleményével, miszerint a belföldi fordított adózású ügyletre felvett előleg nem keletkeztet adóztatási pontot, így számlázni sem lehet. Az előleg átvételéhez egyéb számviteli bizonylatot szükséges kiállítani, ami lehet éppen egy számla is, de ebben az esetben az adóra (áfa) vonatkozó rendelkezéseket (szabályosan) üresen kell hagyni. Ugyanakkor a teljesítés megtörténtekor kiállított számlát teljes összegében kell mindkét félnek bevallania, október hónap vonatkozásában (feltételezve, hogy a számla átadása is megtörtént októberben -Áfa tv. 60.§-).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra