Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Forgalom utáni visszatérítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kollarc 2018-09-11 15:13:24

Tisztelt Szakértő!
Szállítónktól forgalom utáni visszatérítést kapunk.A visszatérítés kimutatása jóváíró számla formájában,a visszatérítésben érintett számlákra hivatkozva történik havi egy alkalommal utólag.
Az áfa bevallás M lapjába értelmezésem szerint( mivel a jóváíró számla és az eredeti számlák nagy része is jelentésre kötelezett a 100 e Ft-os értékhatár miatt,az M lap csak úgy tölthető ki,ha minden felsorolt E eredeti számla mellé rendelni kell egy új számlaszámot,majd hivatkozni kell az eredeti számlára.Nálam jelen esetben 200 db beérkező számla esetében 400 sort tartalmaz az M lap.
A kérdésem ezzel kapcsolatos: szabályos-e az,hogy a szállító kimutatása alapján mi számláznánk ki a visszatérítést( 07.havi forgalom utáni visszatérítés melléklet szerint),s akkor lenne egy darab általunk kibocsátott,fizetendő áfát tartalmazó számla,s a partnernél 1 sorban bevallott levonható áfát tartalmazó számla-hivatkozva a mi számlánk sorszámlára?
Köszönettel: Cecília

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-11 19:35:02

Kedves Cecília,
Sajnos nem lenne szabályos, hiszen nem új ügylet jön létre, hanem a korábbiak módosítása. Megoldás lehet, ha nem számlázzák a jóváírást (ez a felek megállapodásán múlik), így nem érint áfa alapot, következésképp megoldódik az M-es lapok bonyodalma is. Az viszont igaz, hogy számvitelileg a nem számlázott engedmény egyéb bevétel illetve egyéb ráfordítás lesz, ami biztosan nem érinti pl. az iparűzési adót, így az engedmény nyújtójánál biztosan magasabb, míg a vevőnél (vélhetően) alacsonyabb lesz a kelleténél az adóalap.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra