Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

FR hálózatban telefonszámla elszámolása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Feri7230 2019-01-09 16:05:40

Sziasztok!
Adott egy ingatlanközvetítő vállalkozás, amely flottaszerződést kötött egy mobilszolgáltatóval. A kedvező percdíjak miatt a flottához csatlakoztak a cég alkalmazottai ill. a a céggel vállalkozási szerződésben levő ingatlanközvetítők is. Az ügylettel kapcsolatban több kérdésem is felmerült:

1. A vállalkozási nem munkaviszonyban levő ingatlanközvetítők részére a költség továbbszámlázásra kerül, jól gondolom-e, hogy az internetet (járulékos költségként) 27 %-os áfával kellene továbbterhelni ? Kell e a netet továbbszámlázni vagy elég e a telefonrészt?

2. Mivel a havi számla több mint 30 %-a továbbszámlázásra fog kerülni, jól gondolom-e, hogy ebben az esetben a teljes telefon, internet költség áfája teljes egészében levonható?

3.Esetleg van-e valamilyen korlátozás amiatt, hogy nem „klasszikus” továbbszámlázásról van szó?

4. Kell e még a dolgozói azaz a nem továbbszámlázott részt járulékozni legalább a 20%-os szabály alapján?

5. Amennyiben nem kerülne senki részére továbbszámlázásra akkor az egész számlát telefon és internet együtt járulékozni kellene vagy csak a telefon részét? Amennyiben járulékozás lenne akkor még a teljes áfa levonható vagy mi a pontos eljárás hisz lehet ez így személyi jellegű kifizetés?

Köszönöm a segítséget!
Zoltán

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-09 18:31:37

Kedves Zoltán,
1. Mivel vélhetően a flotta számlán az egyes előfizetői számokhoz külön tételben jelenik meg a telefon illetve az internet szolgáltatás, ezért azok továbbszámlázása önálló szolgáltatásonként történik, azaz minden szolgáltatás megőrzi a saját áfa mértékét.
2. Igen, jól gondolja. Ugyanakkor ha igaz a feltételezésem, hogy az internet szolgáltatás külön tételben jelenik meg a bejövő számlán, akkor az internet esetében nincs 124.§ szerinti korlátozás az előzetes áfa levonására.
3. Még nem igazán látom, hogy mitől nem "klasszikus" továbbszámlázásról van szó.
4. Ha nem térítik meg a dolgozók a saját használatukat, akkor a meg nem térített rész munkabérként lesz adóköteles (hiába kerül cégnévre a dolgozói telefon, az Art. 2.§-a alapján szerintem nem alkalmazható a 20%-os szabály).
5. Ebben az esetben is az Art. 2.§-át látom alkalmazandónak: 1. a bejövő számla munkavállalói illetve partneri részére jutó áfa nem helyezhető levonásba, mivel nem adóköteles tevékenységet szolgál 2. a magánszemélynél munkabérként adóköteles jövedelem, elismert ráfordítás a tao-ban 3. a partner esetében nem elismert ráfordítás a tao-ban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Feri7230 2019-01-09 19:51:15

Kedves Pap Attila,
Egy legutóbbi NAV jogkövetési nem adóellenőrzési vizsgálatnal merült fel ez a kérdés.
Akkor ok azt mondtak legyen a számla telefon része járulékozva és kész. Akkor ok nem mondtak, ha járulékozva lenne akkor az ÁFA levonható e vagy sem.
Szerintem nem teljes infót adtak. A múlt hónapban úgy jártunk el hogy a vállalkozóknak tovább szamlaztuk a teljes szamla részüket igaz 27-és áfával a maradék számla telefon részét pedig a 30-70 es és a 20% os szabály alapján járulékoztuk. Igazából nem tudom mi lenne a legoptimálisabb, helyesebb megoldás ami végleges. Sajnos ugye nehezíti a dolgot, hogy van alkalmazott is és vállalkozói jogviszonyban levő.
Amennyiben lehetséges nagyon köszönöm ha segít egy ajánlasban...

Üdvözlettel Zoltan

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-10 05:35:34

Kedves Zoltán,
Ha az eddigiek alapján nem volt egyértelmű az ajánlásom, akkor az alábbiakra gondoltam.
Számlázzák ki a teljes dolgozói és egyéb partneri fogyasztásokat áfa felszámításával, az ezekre jutó teljes áfa levonásba helyezhető. Ami pedig valóban céges telefon, arra alkalmazzák a 20%-os szja+szocho adóztatást, valamint a 30/70% áfa levonási arányt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Feri7230 2019-01-10 10:37:06

köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra