Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fuvarozás teljesítési időpontja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Edith78 2017-09-05 19:12:15

Tisztelt Szakértő!
Munkaadóm belföldi és nemzetközi fuvarozással foglalkozó cég. Egyes partnerek esetében a fuvarozás teljesítési időpontjaként megállapodás alapján a felrakás időpontját kell feltüntetni a számlán. Kérdés 1.: egy esetleges NAV vizsgálat során kifogásolható-e a felrakás időpontja szerinti teljesítési időpont?
Sok esetben a fuvarokról gyűjtőszámlát kell kiállítani . A munkaadóm havi áfa bevallás benyújtására kötelezett. A hó végi fuvarok esetében azonban előfordul, hogy a felrakás időpontja még a tárgyhó utolsó napja, a lerakás időpontja pedig már a következő hónap, azaz következő (ÁFA) időszak első napjainak valamelyikére esik. Mivel a gyűjtőszámlának nincs önálló teljesítési időpontja, a számlákon a fent említett fuvarok például augusztusi felrakási dátummal és egy szeptemberi lerakási dátummal szerepelnek. Kérdés 2.: Ebben az esetben is szabad a felek közötti megállapodás szerinti teljesítési időpont ( pl: felrakás/lerakás időpontja) szerinti ÁFA bevallásban szerepeltetni a számlát?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-06 05:37:38

1.) A teljesítés időpontját a felek egyező akarata határozza meg, ennek a köztük létrejött szerződésből kell kiderülnie, azaz nem kifogásolható teljesítés időpontjaként a felrakás napja.
2.) A gyűjtőszámlának valóban nincs egyetlen, önálló teljesítési időpontja, minden egyes tételnél kell ezt külön jelölni. Ha ez a felrakás időpontja, akkor a havi gyűjtőszámlán minden olyan tételt szerepeltetni szükséges, aminek a fekrakása az adott hónapban történt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra