Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

Gázolaj jöv.adó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

19630324 2023-01-12 15:40:50

Tisztelt Szakértő! Az őstermelőnek 2021.01.01-jétől adóalapot nem képező bevétele az őstermeléssel kapcsolatosan kapott támogatás. Ettől függetlenül a költségek között figyelembe lehet-e venni a támogatással kapcsolatban felmerült kiadásokat? Például a gázolaj-támogatásnál a támogatás igénylésekor tételesen fel kell sorolni a gázolaj beszerzésről és a szolgáltatótól kapott számlákat. A gázolajszámlák és a szolgáltatási számlák a támogatás igénylésétől eltérő időszakra esik. Vagyis pl. a 2021-évi gázolaj-támogatást majd csak 2022-ben igényelhetik vissza, tehát a költség hamarabb merül fel, mint a kapott támogatás. Ilyenkor már a 2021. évi tételes elszámolású őstermelő könyveléskor a gázolajszámlákból és a szolgáltatási számlákból csak akkora költséget lehet figyelembe venni, amennyi a támogatáson felül van? Lehet-e ezt egy összegben év végén a költségek közül "lemínuszolni"? Vagy minden egyes számla könyvelésekor már csak annyit lehet költségként könyvelni, ami a támogatáson felül van? . Vagyis minden egyes évben előre kellene a költségekből levonni a támogatással egyező összeget. Kell-e önellenőrizni az előző éveket, ha ott a költségek 100 százalékban voltak elszámolva?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-13 05:21:42

A törvény szövegét követve a gázolaj támogatott része költségként nem elszámolható. Ezt az adott évben vagy eleve így könyvelik (praktikusan az év végén egy összegben levonva, hiszen számlánként ez kivitelezhetetlen), vagy a támogatás megérkezésekor önellenőrzéssel. Szerencsés lenne egy olyan törvényi változás, amely a támogatás bevételkénti elszámolását a költségelszámoláshoz kötné.
papattila

Szakértői hozzászólás

maniko 2023-04-18 08:26:13

Tisztelt Szakértő!
Eddig (2020-ig, mert szerencsére 2021-ben átalányadót választott az ügyfelem) a támogatás bevétel volt (pl.1,5M), és az üzemanyagot elszámoltam költségbe.
Most a támogatás nem számít bevételnek(0), de az üzemanyagok közül a gázolaj támogatásnak megfelelő összeget ki kell vennem.(-1,5M)
Ha azt vesszük "büntetve vagyok vele"
Jól értem?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-04-19 05:40:56

Én a büntetést abban látom, hogy a mezőgazdasági gázolaj támogatás esetében ez a gyakorlatban lekövethetetlen, pláne, hogy 2 évem van az igénylésre. Természetesen egy átalányadózónál ez nem gond, mert úgy általában nincs költségelszámolása.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra