Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Gázvezeték ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

VinylKft 2018-09-12 15:27:57

Társaságunk gázvezetéket épít a telephelyén, ami engedélyköteles beruházás. Akkor is a fordított ÁFA hatálya alá tartozik, ha az építményen történő felújítás nem engedélyköteles?
Köszönettel várom mielőbbi válaszukat

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-12 19:44:55

Mivel a gázvezeték ingatlannak (építmény) minősül, így az építési engedély-köteles gázvezeték építés a 142.§ (1)a) vagy b) pontja alapján fordítottan adózik megfelelő adóalanyisággal rendelkező partnerek esetén.
papattila

Szakértői hozzászólás

VinylKft 2018-09-13 09:47:58

Köszönöm a választ. Szeretném pontosítani, hogy azáltal, ha a gázvezeték fordított ÁFA alá tartozik, a nem engedély-köteles építmény szerelése nem kerül (a gázvezeték miatt) a fordított ÁFA hatálya alá?
Köszönettel
Zsigmond Tamásné

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-13 13:51:28

Kedves Zsigmond Tamásné,
Ebben az esetben már azt is kell vizsgálni, hogy mi a jellegadó tartalom, azaz mi a főügylet (Áfa tv. 70.§). Azaz ha az építmény szerelése a gázvezeték megvalósulását szolgálja, akkor osztja a főügylet (gázvezeték kiépítése) adójogi sorsát, azaz az építmény szerelése is fordítottan fog adózni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra