Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Generalkivitelező


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

easy$$ 2017-12-06 23:30:51

Tisztelt Szakértő!

Egy cég társasházat épít (engedély köteles) generálkivitelezővel. A generálkivitelező fordított áfás számlát fog benyújtani a megbízó cégnek.
De ha a generálkivitelezőnek is beszámláznak (anyag, szolgáltatást), akkor neki is fordítottan számláznak v. ott egyenes áfa van?
A válasszal együtt kérhetnék törvényi hivatkozást is.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel,
Ildikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-07 09:35:04

Ildikó,
Az áfa elszámolásának technikáját minden egyes vállalkozói kapcsolatban vizsgálni szükséges, az alvállalkozói láncolat egyes szintjei közt LEHET eltérés. A lényeg, hogy ha teljesülnek az Áfa tv. 142.§-ában leírt feltételek, akkor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. Az említett szakasz minden egyes szavának jelentősége van, legyenek figyelmesek. Csak egy példa: ha valaki csak anyagot számláz a generálnak, akkor az csak akkor lehet fordított áfa-s, ha pl. acéltermék, de ha sódert számláznak, az biztosan egyenesen adózik, mert nem szerepel a 142.§-ban.
papattila

Szakértői hozzászólás

easy$$ 2017-12-07 11:18:30

Köszönöm!

Ildikó

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra