Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

GYED melletti munkavégzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2020-03-10 13:20:56

Kedves Attila.

Kft. munkavállalója GYED mellett visszatérne dolgozni.
- az első kérdésem, hogy hogyan kell kiszámolnom a szabadságait. 2018.09.08-án született meg a gyermek. Ilyenkor 2018-ra , 2019-re, illetve 2020-ban addig a napig, amikor munkába áll, ki kell számítanom, hogy mennyi szabadság jár neki? És amikor visszatér dolgozni, akkor a szabadságát kiveszi, bérszámfejtjük, és a munkáltató a járulékot megfizeti ez után?
- illetve jár-e valami kedvezmény a munkáltatónak, 2 gyermek van a munkavállalónak
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-10 19:36:50

Kedves Szilvi,
A dolgozónak jár a szülésig ki nem adott és az addig számított időarányos szabadsága, a szülési szabadság (24 hét) idejére jutó, valamint a GYED első hat hónapjára jutó szabadsága. Természetesen jár neki a 2020-as év visszatérés utáni időarányos szabadsága is, de ezt nem kell a munkáltatónak 60 napon belül kiadnia, elegendő az év végéig rendelkezni róla. Az említett időszakokra 4 nap gyermekek után járó pótszabadság (illetve annak arányos része) is megilleti a dolgozót.
Igen, amikor visszajön dolgozni, a szabadságát 60 napon belül ki kell adni, azaz jellemzően a szabadság kimerüléséig a dolgozó úgy kap munkabért (távolléti díjat), hogy ténylegesen nem dolgozik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra