Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Gyűjtő számla havi áfa bevalló esetében


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2017-09-13 16:29:42

Tisztelt Szakértő !

Egy havi áfa bevalló adóalany megállapodhat-e a partnerével , úgy hogy p.l. hetente készíti a számlát ? Így viszont előfordulhat – sőt biztos előfordul – hogy , a számlában szerepel egy adott havi teljesítésű dátum , és a következő havi teljesítésű dátum is . Jól van-e ez így ? Vagy egy adott számlán mindenképpen a hó utolsó napja lehet csak rajta , vagyis úgy kell-e megállapodni , hogy ha egy elszámolt időszak kezdő és záró dátuma nem egy hónapra esik , akkor az elszámolási időszak utolsó napja nem más mint az adott hónap utolsó napja .

Tulajdonképpen a felekre van bízva az , hogy az 58 § szerinti elszámolásban vagy gyűjtő számlás szerinti elszámolásban állapodnak meg ?

Válaszát előre is köszönjük.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-14 12:37:22

A legfontosabb, hogy az időszakos elszámolású számla és a gyűjtőszámla két külön dolog. Az Ön által felvetett dilemmák időszakos elszámolású számlánál jogszabályilag nem jelentenek akadályt, legfeljebb észszerűtlen számvitelileg a havi keveredés. Gyűjtőszámla esetében már a jogszabály tiltja az áfa elszámolási időszakok keveredését. Hogy milyen elszámolásban egyeznek meg, ezt a felek döntésére bízza, de bizonyos szolgáltatásoknál maga a szolgáltatás jellege határozza meg az elszámolást (pl. bérlet, átalánydíjas szolgáltatások).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra