Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Gyűjtőszámla A60-.ban?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

evike.nyika 2017-07-13 16:31:03

Tisztelt Attila!

Egyik vállalkozó a Shelltől és az Omv-től az európai tankolásairól gyűjtőszámlát kap. Részletezve mikor hol tankolt/vásárolt útdíjat. Eddig forintban, mostantól euróban fogja kapni. A 17A60-as nyomtatványon fel kell tüntetni országonként a tankolásokat? Van olyan ország ahol HÉÁ-t számolnak fel tankolásra, és van ahol nem. Az áfát visszaigényeljük. Milyen összeggel kell feltüntetni ha fel kell az A60-ason? Illetve milyen dátummal? A számlán keltezési idő és fizetési határidő van csak, teljesítési dátum nincs.

Köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-14 08:10:41

A tankolások jellemzően nem minősülnek közösségi termékértékesítésnek (mivel nem egyértelmű, hogy elhagyja az adott tagállam területét és egy másikba kerül), ezért tekinthető helyesnek, hogy a nemzeti forgalmi adót számolják fel. Ezeket az áfakat ELEKAFA nyomtatványon lehet visszaigényelni, semmi keresnivalója a magyar 65-ös és A60-as bevallásokban.
Szakmailag nehezen tudok azonosulni azokkal az esetekkel, amikor nem számolnak fel áfa-t, azaz közösségi termékértékesítésként kezelik (a fent említett ok miatt). Ebben az esetben viszont a magyar beszerzőnek kell az áfa-t elszámolni (65) és adatszolgáltatni (A60). Ha gyűjtőszámla, akkor minden egyes tankolásnak külön teljesítési dátuma van, az árfolyam is ehhez kötődik. Érzésem szerint viszont inkább időszakos elszámolású számláról van szó, itt pedig a számla kiállításának napjának árfolyama lesz a mérvadó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra