Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Hallgatói, nagyszülői Gyed


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

vargane 2024-02-22 15:50:35

Az alábbi kérdésben kérném a segítséget:

A kismama , aki 2023 júliusában szült jelenleg hallgatói Gyedben részesül, mint orvostan hallgató. Tanulmányait 2024 szeptemberében folytatni kívánja az orvosi egyetemen. A gyermeket egyedül neveli. Gyermekét nem kívánja bölcsődébe adni, igy szóba került, hogy édesanyja venné igénybe a nagyszülői Gyedet( neki jelenleg 40 órás munkaviszonya van).
A feltételekkel kapcsolatban lenne a kérdésem. Az egyik feltétel, hogy a szülő keresőtevékenységet végezzen. Ha a kismama részmunka időben helyezkedne el, hisz az orvosi egyetem mellett nem tud 8 órás munkaviszonyt létesíteni, az megfelel-e a feltételeknek?
Ha a kismama átalányadózó egyéni vállalkozó lenne,( tanuló jogviszonya miatt járulékfizetésre nem kötelezett , illetve , ha a bevétele nem éri el a mentes határt, akkor járulékfizetési kötelezettsége sincsen), ebben az esetben a nagyszülői Gyedet igényelheti-e a nagymama?

A nagymama oldaláról nézve , ha ő igényli a nagyszülői Gyedet, akkor az igénybejelentést hol kell intézni? A jelenlegi munkahelye nem kifizető hely. A jelenlegi munkahelye továbbra is fennmarad-e és fizetésnélküli szabadságot kell kérnie ? Köteles-e a munkáltató a kérést elfogadni?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-28 05:28:55

A részmunkaidős foglalkoztatás is elegendő, a törvény csak azt írja elő, hogy a Tbj. 6.§-a szerinti [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra