Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Háromszög ügylet


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2019-01-10 10:39:05

Tisztelt Szakértő!
Segítségét szeretném kérni az alábbi ügylet megítélésében, mely szerint az ügylet láncügyletnek, vagy háromszög ügyletnek minősül. Társaságunk "C" magyar adóalany (HU közösségi adószámmal), amely "B" olasz adóalany társaságtól (IT közösségi adószámmal) terményt vásárol. "B" társaság a terményt "A" olasz adóalanytól szerzi be, aki szlovén közösségi adószáma alatt számlázza a terményt "B" felé. Az áru közvetlenül Szlovén kikötőből társaságunk magyarországi telephelyére érkezik meg. A fuvart "B" szervezi, vevői minőségben. Kérdésem lenne, hogy ez esetben háromszögügylet szabályai szerint kell-e eljárni, vagyis "A" számláz "B" felé közösségi termékértékesítést, "B" számláz "C" felé ugyancsak közösségi adómentes értékesítést?
Segítségét előre is köszönöm!
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-10 12:59:36

Kedves Tímea,
Értelmezésem szerint alkalmazható az egyszerűsítő szabály (háromszögügylet), következésképp "B"-nek nem kell Mo-on regisztrálnia. "A" adómentes közösségi termékértékesítést számláz, szlovén teljesítési hellyel. "B" értékesítése ugyan Mo-on teljesül, de az háromszög egyszerűsítő szabálynak köszönhetően adómentes. "C" közösségi termékbeszerzést hajt végre "B" közösségi adószámáról, jelölve az A60-asán, hogy ő az ügylet utolsó tagja (C).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra