Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Háromszögügylet beépített alkatrésznél


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nszilvia 2018-09-05 12:50:07

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdésben kérem a segítségét:
Német adóalany magyar adóalany részére gépet értékesít. A gépet Magyarországon szerelik össze, az ügyletre az Áfa tv. 32. §-a irányadó, az Áfa tv. 139. §-a alapján ezen ügylet miatt a német adóalanynak Magyarországon nem kellene bejelentkeznie. Az összeszereléshez azonban szükséges még egy alkatrész, amit a német adóalany egy olasz adóalanytól szerez be. Az olasz adóalany az alkatrészt közvetlenül az összeszerelés helyszínére, tehát a magyar adóalany magyarországi telephelyére szállítja. Az olasz adóalany a Héa-irányelv 138. cikke alapján Közösségen belüli adómentes termékértékesítésről állít ki számlát. Alkalmazhatja-e a német adóalany az Áfa tv. 91. § (2) bekezdése szerinti mentesítési szabályt, vagy ha ő alkatrészt szerez be, viszont már a kész terméket értékesíti, akkor az ügylet nem felel meg a háromszögügylet feltételeinek, ezért a német adóalanyt belföldön bejelentkezési kötelezettség terheli?
Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-06 13:28:00

Kedves Szilvia!
Értelmezésem szerint a német adóalany egy működőképes gép árát számlázza le (aminek értelemszerűen tartalmaznia kell az Oo-ból érkező alkatrész árát is). Helyesen állapította meg, hogy a német partner értékesítése ugyan Mo-on teljesül, de a hivatkozott különös szabály miatt a magyar partner lesz kötelezett a forgalmi adó elszámolására, belföldi ügyletként (28.sor és levonási jog esetén 67.sor). Az olasz fél közösségi termékértékesítés hajt végre a német adószámára, a német pedig egy sima közösségi termékbeszerzést vall be, melynek az adóját No-ban számolja el. Az alkatrész beépül a gépbe, annak részeként adózik Mo-on. Nincs háromszögügylet.
papattila

Szakértői hozzászólás

nszilvia 2018-09-10 10:37:45

Kedves Attila!
Köszönöm szépen a választ! Az okoz számomra fejtörést, hogy ha nem tekintem háromszögügyletnek az esetet, az Áfa tv. 50-51. §-ából számomra az következik, hogy az olasz adóalany által a német adóalany részére értékesített, közvetlenül Magyarországra szállított termék vonatkozásában a Közösségen belüli termékbeszerzés teljesítési helye alapvetően Magyarország, mivel ide fuvarozzák a terméket. Az 51. § csak az adóelkerülés kiküszöbölését szolgáló szubszidiárius szabály, a jelen esetben akkor alkalmazható, ha a német adóalany nem tesz eleget az - egyébként fennálló - bejelentkezési és adófizetési kötelezettségének Magyarországon. A német adóalany számára kedvező lenne, ha a Közösségen belüli termékbeszerzés adóját Németországban számolhatná el, de sima (nem háromszögügylet részének minősülő) beszerzés esetén nem látok erre jogalapot. Kérhetek még ehhez segítséget?
Előre is köszönöm szépen!
nszilvia

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra