Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Használt autó beszerzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2018-09-27 20:50:26

Tisztelt Szakértő,

Egy korábbi kérdésemben (és több gyorskérdésben) Ön azt a választ adta, mely szerint az áfa törvény 120.§-a alapján az EU-ból beszerzett különbözetis autók járulékos költségeinek (pl. szerviz, szállítás, jutalék, stb.) áfája levonható. Közösségen belüli beszerzésként a helyes eljárás itt gondolom az, hogy ezen számlák áfa-tartalmát + / - al betesszük a bevallás megfelelő soraiba.

Ezt azonban nem tudom összeegyeztetni az áfa tv. következő 222. §-ával:

222. § (1) Az egyedi, illetőleg globális nyilvántartáson alapuló módszert alkalmazó viszonteladó ilyen minőségében
a) * a használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab, régiség beszerzéséhez - ideértve ezek Közösségen belüli beszerzését is -, importjához kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult.

Számomra ez a 2 paragrafus ellentmond egymásnak.
Válaszát köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-29 09:43:54

Jelenleg is fenntartom a korábban megfogalmazott véleményem. A gondolatmenetében én ott látom a hibát, hogy az Ön által idézett törvényhely kifejezetten a termék beszerzéséhez kapcsolódó áfa levonását tiltja. Az idézett törvényhely szövege 2015.01.01-től változott, ekkortól nyílt meg a lehetőség minden, a beszerzett különbözetis terméken kívüli költség előzetes áfa-jának levonására, ugyanis a viszonteladói szabályok alkalmazása is áfa adóköteles tevékenységnek minősül (120.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra