Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Használt autó beszerzés továbbértékesítési céllal


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

proconto 2018-08-31 14:20:54

Tisztelt Válaszadó!
EU-s partnertől történő használt autó vásárlás során három számlát állít ki a kereskedő (az eladó és vevő is közösségen belüli adóalany)

1. a gépjármű vételára, áfamentes, különbözeti áfa megjegyzés feltüntetésével,

2. árverési jutalék, áfamentes, közösségen belüli fordított áfa megjegyzés feltüntetésével,

3. kezelési költség, áfamentes, közösségen belüli fordított áfa megjegyzés feltüntetésével.


1. kérdés: az 1-2-3 pontban felsorolt tételek számvitelileg a készletekre kerülnek, vagy a 2-3 pontok igénybevett szolgáltatások?

2. kérdés: a különbözeti áfát az eladási ár mínusz az 1. pont, vagy az eladási ár mínusz az 1-2-3 pontok különbözetével kell megállapítani?

3. kérdés: ha a különbözeti áfát az eladási ár mínusz az 1. pont különbségével állapítjuk meg, a 2-3 pontok után fel kell számítani a fordított áfát és bevallani, illetve ez az áfa levonható e?
Jelenleg nem ez a fő tevékenysége a cégnek. Ha erre váltanának, annak lenne-e bármi következménye; az árbevétel jelentős többsége nem ebből a tevékenységből származna továbbra sem. Válaszát előre is köszönöm! HFN

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-02 06:34:15

HFN,
1. A készlet bekerülési értékének részei.
2. Értelmezésem szerint a főügylet a különbözeti adós gépkocsi értékesítés, így minden tételnek e szerint kellene adóznia, nem történik közösségi szolgáltatás, ami után a magyar adóalanynak adómegállapítási kötelezettsége lenne. Következésképp a 2-3. számla szerintem hibás. Ha viszonteladóként szerzi be, akkor az 1-2-3.számla képezi a gépkocsi beszerzési árát.
3. A viszonteladói szabályok alkalmazása nem függ az árbevételben képviselt arányától. Ha az Áfa tv-ben felsorolt feltételek teljesülnek, akkor az alkalmazásuk kötelező, kivéve, ha az adózó bejelenti, hogy az általános szabályokat kívánja alkalmazni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra