Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Haszongépjárámű üzemanyag ktg.


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

FIV Bt 2018-08-16 06:32:16

Tisztelt Szakértő!
Kérném szíves segítségét üzemanyag elszámolással kapcsolatban.Az egyéni vállalkozó vendéglátó tevékenységet folytat, süteményt, fagyit készít és szállít is,a vállalkozásában egy Toyota Hiace típusú, 2494 cm3 diesel autó van. Az autó üzemanyag felhasználást a NAV üzemanyag norma átalány alapján /7,6 liter/ és tankolási számlák alapján számolja el.Július hónapban a vásárolt üzemanyag mennyiség meghaladja a elszámolhatót.Van erre arra lehetőség hogy a meleg miatt a plussz 5% -os légkondi korrekciós tényezővel számoljon? Lehet az üzemanyagnorma átalány mellett ezt a korrekciós tényezőt alkalmazni?Ha lehet helyes hogyan kell számolni?
Köszönöm a segítséget.

Témanyitó hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-16 11:25:25

Tisztelt Kérdező!
Az egyéni vállalkozók járműköltség-elszámolási módjait az 1995. évi CXVII. tv. (a továbbiakban: Szja. tv.) 11. mellékletének III. pontja határozza meg.
Üzemanyag-felhasználás címén vagy
 az üzemanyag-fogyasztási norma és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, vagy
 a számlával (számlákkal) igazolt üzemanyag-vásárlás vehető figyelembe, azonban a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség nem lehet több, mint az üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség,
Nem alkalmazható az a) pont rendelkezése, ha az egyéni vállalkozó az áfatörvény szabályai szerint az üzemanyag általános forgalmi adóját levonásba helyezi. Ilyenkor az üzemanyagköltség elszámolása – az áfa levonása után – kizárólag tételesen, számlák alapján történhet. A számla alapján elszámolt üzemanyag mennyiség ebben az esetben sem lehet több, mint az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség. A választott ártól az adott negyedévben nem lehet eltérni.

A költségelszámolás bármelyik módjának alkalmazásánál szükséges járművenként - az 5. számú melléklet II. 7. pontjában meghatározott - külön útnyilvántartás vezetése, továbbá abban járművenként az üzemi célú futás kezdő és záró kilométeróra állásának a feljegyzése. Költség kizárólag az e pont szerint igazolt üzemi célú futásteljesítmény után számolható el.
A 60/1992. (IV.1.) Korm. rendelet 1., illetőleg 1/A. számú mellékletei tartalmazzák az egyes járművekre (erőgépekre) vonatkozó alapnormát, mely a különleges üzemmód miatt korrekciós tételekkel módosítható.
Összefoglalva:
Az alkalmazott elszámolás nem helyes, mert vagy számla alapján számolja el a költségeket és figyeli az üzemanyag mennyiséget, mert a többlet fogyasztás nem számolható el, vagy az üzemanyag átalány szerint számolja a költségeket. De bármelyik módszert alkalmazza, arra nincs lehetősége, hogy korrekciót igénybe vegyen a Toyota tehergépkocsira.
Nagy Edit bejegyzett könyvvizsgáló

Felhasználói hozzászólás

FIV Bt 2018-08-16 15:56:41

Köszönöm szépen.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra