Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Haszongépjármű Németországból


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

cervusprint 2018-09-06 11:02:34

Tisztelt Szakértő!
Cégünk profilbővítés során fuvarozással szeretne foglalkozni és Németországból hozna be 20 tonnás tehergépjárművet, amelyet itthon használna. Jól gondoljuk, hogy ebben az esetben ÁFA fizetés nem keletkezik itthon? (hivatalos kereskedéstől vásároljuk kintről és rendelkezünk közösségi adószámmal) Illetve a másik dolog, hogy körülbelül 3-4 évig használnánk az eszközt és utána értékesítenénk és ebben az esetben ÁFA-san kell értékesíteni?(jelen szabályok szerint) Válaszát előre is köszönettel: Cervusprint Bt

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-07 09:55:58

Cervusprint Bt,
Ha a viszonteladói szabályokat alkalmazó kereskedőtől vásárolják a használt tgk-t, akkor itthon valóban nem keletkezik áfa elszámolási kötelezettségük. Ha ettől eltérő adóalanytól szerzik be, akkor közösségi termékbeszerzés címén keletkezik áfa fizetési kötelezettségük, ugyanakkor -adóköteles tevékenységhez való hasznosulás esetén- adólevonási joguk is keletkezik, azaz ténylegesen fizetendő áfa nem lesz. Megjegyzendő, hogy újnak minősülő (Áfa tv.) tgk esetén csak közösségi ügylet lehet, azaz a forgalmi adó elszámolására mindig a vevő kötelezett. Ha a tárgyi eszközként beszerzett tgk-t később értékesítik, akkor belföldi értékesítés esetén 27% áfa-t kell felszámítaniuk, függetlenül attól, hogy melyik fentebb említett lehetőségek szerint szerezték be.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra