Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Határozatban megállapított áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

1244 2018-09-05 11:47:01

Tisztelt Attila!

Ügyfelem 3 évet érintő Áfa ellenőrzést kapott. A határozat szerint a megállapított jogosulatlan Áfa visszaigénylés 9 millió Ft. Hogyan kell ezt ilyenkor kezelni? Lezárt éveket érint. Ellentétes előjellel vissza kell könyvelni a számlákat 2018-ban? Társasági adót önrevíziózni? Pénztárba visszakerül a pénz? Vagy csak elő kell írni az Áfát? De akkor mivel szemben? Köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-06 12:56:54

Ha az ellenőrzés azért mondta ki a jogosulatlan áfa levonást, mert nem ment végbe ilyen gazdasági esemény, akkor a számlákat sztornírozni kell a könyvelésben is, módosítani szükséges a tao bevallást és ha érinti az ipa bevallást is. Ebben az esetben olyan, mintha nem is történt volna semmilyen gazdasági esemény, azaz -készpénzes számla esetén- a pénztári egyenlegnek is meg kell növekednie. Ugyanakkor ha nem a gazdasági esemény megtörténtét vitatta az ellenőrzés, hanem azt mondta ki, hogy végbement, de nem a számlán szereplő felek közt, akkor annyi változás van az előbbiekhez képest, hogy a pénztári egyenleg helyes, csak az elszámolt költségek nem lesznek elismert ráfordítások. Érdemes megemlíteni, hogy ha egy számla alkalmatlan áfa levonásra, akkor alkalmatlan költségelszámolásra is, azaz hiába csak az áfa-ra tett az ellenőrzés megállapítást, véleményem szerint tao és ipa-ra is el kell végezni az önellenőrzést. Ha a fentiek alapján nem kell sztornírozni a számlákat, akkor az ellenőrzés által megállapított áfa hiányt az egyéb ráfordításokkal szemben kell előírni T86-K468, adóalap növelő tételként.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra