Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Határozott vagy határozatlan


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

atinveszt 2018-08-30 11:51:35

Tisztelt Szakértő!
Munkavállaló munkaviszonya határozatlanként lett megkötve, de négy év után mindkét fél beleegyezésével határozottá átalakították. A határozott idő lejárta után hosszabbítgattak többször is. Most a munkáltató nem szeretné meghosszabbítani, de időközben a munkaviszony időtartama meghaladta az 5 évet. Kell-e felmondási időt és végkielégítést alkalmazni? Munkátató úgy értelmezi az Mt 192§-át, hogy mivel a határozottá minősítés csak 1,5 éve volt, ezért nem kell. El lehet-e kerülni, hogy plusz összegeket kelljen kifizetni? Köszönettel: Molnár Ágnes

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-31 15:31:36

Ágnes,
Olvasatomban úgy kell értelmezni a hivatkozott (192.§) törvényhely 5 évre vonatkozó korlátozó rendelkezését, hogy az 5 év a jelen időben megkötött határozott idejű munkaszerződésre vonatkozik, valamint arra a határozott idejű munkaszerződésre, ami 6 hónapon belül szűnt meg. Jelen esetben az összeszámítási szabály miatt a munkaszerződés átalakult határozatlan idejűvé, a munkáltatónak felmondási kötelezettsége van (a munkaszerződés nem szűnik meg automatikusan), azaz jár a felmondási idő és jár a végkielégítés is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra