Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Helyes számlakiállítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

LAZINE 2018-09-02 22:40:29

Adószámos magánszemély ingatlant ad bérbe Kft-nek. A számlán, amit kiállít az ing.bérlés összegéből ő vonja le az szja-t és tűnteti fel a számlán vagy csak a bérbeadás összegéről állítja ki a számlát?Alapesetben azt gondolnám, hogy csak a bérbeadásról állítja ki a számlát hiszen a kifizető fogja megállapítani (azaz a Kft) és levonni ebből az összegből az adót.
Előre is köszönöm a választ.

Témanyitó hozzászólás

Balori6033 2018-09-03 08:24:58

A számlán mindenképpen a tényleges összegnek kell szerepelnie. A bérbevevő Kft viszont az szja-val csökkentett összeget fizeti a magánszemélynek, nem pedig a számlán szereplőt. Az szja kiszámításánál a magánszemély költségnyilatkozatát figyelembe kell venni (általában 10%).

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-03 08:43:17

Lazine,
Picit kiegészítve Balori6033 helyes válaszát még annyit érdemes megemlíteni, hogy kétféle megoldás lehetséges: 1. a bérbeadó magánszemély úgy állítja ki a számláját, hogy a teljes bérleti díj feltüntetését követően szerepelteti a levonandó adóelőleg összegét, kifizetendő ellenértékként pedig a kettő különbözetét 2. a számlán csak a bérleti díj adóelőleggel nem csökkentett összegét szerepelteti, majd a kifizető (Kft) az adóelőleg átvételéről egy bevételi pénztárbizonylatot állít ki és ad át a magánszemély bérbeadónak. Fontos, hogy a kifizetést a bérlő Kft szerepeltesse az adott havi járulékbevallásában.
papattila

Szakértői hozzászólás

LAZINE 2018-09-03 10:24:07

Köszönöm szépen a válaszokat.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra