Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Idegenforgalmi adó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2018-09-03 14:25:50

Tisztelt Szakértő!
Szálláshely szolgáltató úgy számláz, hogy a számla csak szállásdíjról szó, nem szerepel rajta az idegenforgalmi adó összege.
A kérdésem, hogy kötelező -e feltüntetni a számlán az ipa összegét egy külön sorban?
A problémám az, hogy a vendég, utalja a számla összegét, de annyival többet utal a számlánál, mint amennyi az ipa összege. Ez nálam a könyvelésben így túlfizetésnek mutatkozik, hiszen az ipáról nincs semmiféle bizonylatom. Az ügyfél szerint az Önkormányzat által kért vendégkönyv megfelel bizonylatnak. Mi az esetemben a szabályos megoldás? Szerintem a számlán kellene feltüntetni az ipa összegét.
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-03 15:10:26

Szilvi,
Ismereteim szerint sem kell kötelezően szerepelnie a számlán az IFA összegének, annál is inkább, mivel nem képezhet áfa alapot. Csupán az egyszerűség kedvéért szokták a számlán megjeleníteni, egyéb esetben elegendő egy egyéb számviteli bizonylat az átvételhez (készpénz esetén pl. egy bevételi pénztárbizonylat). Mivel utalással érkezik a vendégtől az ifa összege (a szolgáltatás díjával együtt), így nem kell róla külön átvételi bizonylatot kiállítani, az átvétel számviteli bizonylata maga a banki kivonat.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra