Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Időszaki elszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ouuo 2018-02-21 10:34:08

Tisztelt Szakértő!
Időszakos elszámolásbban állapodik meg két fél mezőgazd.szolgáltatás nyújtásban. A munka elvégzése pl.2018.03.10. lesz. A számla kiáll.dátuma maximum +15 nap lehet, vagyis 03.25. Az időszakos elsz. elvéből a számlán a teljesítés dátuma a 03.10-től maximum 60 nap, akár rendezik pénzügyileg, akár nem, vagyis 05.09. Az áfa bevallásban mindkét fél a 05.hóban teheti be.
A fizetési határidő bármi lehet, legkésőbb dec.31, de ha lehetőség van rá attól fizethet az ügyfél előbb.
Kérem írja meg, jól gondolom-e, vagy javítson ki tévedésemben.
Segítségét megköszönöm
Tisztelettel Szné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-22 05:11:46

Ha időszakos elszámolásban állapodnak meg (megtehetik), akkor nem szerencsés az a megállapítás, hogy "A munka elvégzése pl. 2018.03.10. lesz.", helyette én inkább azt használnám, hogy az elszámolási időszak utolsó napja pl. 2018.03.10. lesz. Ebben az esetben utólagos elszámolás mellett a szabály valóban az, hogy a számlán az áfa teljesítés időpontja a fizetési határidővel megegyező, de nem későbbi, mint az elszámolási időszak utolsó napjától számított 60.nap. Mivel a fizetési határidőt az Áfa tv. nem szabályozza, így azt a felek szabadon határozhatják meg, az lehet akár december 31.napja, vagy akár ezt követő időpont is (ez az Áfa tv-t pont nem zavarja, mert ebben az esetben a teljesítés dátuma a 60.nap lesz). Igen, a fizetési határidőtől függetlenül a vevő ezt megelőzően bármikor fizethet, ha úgy gondolja.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra