Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Időszaki elszámolás - előleg


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2017-09-03 09:48:38

Tisztelt Szakértő!
Segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben.Társaságunk belföldi adóalany, másik belföldi adóalany részére tejet értékesítés, és szerződés alapján havi elszámolásban, számlázásban állapodtak meg. A havi időszaki számla kiállítására utólag kerül sor, fizetési határidővel egyező teljesítési dátummal. Szerződés szerint a vevő hetente előleget fizet az alábbiak szerint: Augusztusi értékesítéshez kapcsolódóan: augusztus 22, augusztus 29, szeptember 05. Az augusztusi értékesítéshez kapcsolódóan a számla kiállítására szeptember 10-én kerül sor, szeptember 14-i fizetési határidővel. Kérdésem lenne, hogy helyesen gondolom-e, amennyiben jelen esetben nem értelmezhető az előleg fogalma az ÁFA törvény 58.§. 1.b) bekezdése vonatkozásában, és így a kapott előlegekről előleg számlát nem kell kibocsátani, csupán a fizetési határidővel egyező teljesítési dátummal kell havonta az időszaki számlát kiállítani. Vagy pedig az előlegek átvételének napjaival előleg számlák kibocsátására vagyunk kötelezettek?
Segítségét előre is köszönöm!
Tímea

Témanyitó hozzászólás

farkastimea 2017-09-03 10:27:29

Esetleg másik verzió: Amennyiben a 08.22-i és 08.29-i fizetési határidőkhőz kapcsolódóan nem történik 08.31-ig számla kiállítása, de a vevő fizet augusztus végéig, akkor a kiegyelítés napjával egyező teljesítési dátummal előleg számlákat kell kiállítanom szeptemberi keltezéssel, illetve a 09.05-i és 09.14-i fizetési határidőkhőz kapcsolódóan pedig a fizetési határidőkkel egyező teljesítési dátummal kell szeptemberben a normál számlát, illetve végszámlát kiállítanom?
Fentieket tovább boncolva, amennyiben a vevő az augusztus fizetési határidőket nem tartja, úgy 08.31-i teljesítési dátumal mindenképp ki kell állítanom szeptember hónapban a 08.22-i és a 08.31-i fizetési határidőhöz kapcsolódó számlákat, ez esetben normál számlaként?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-03 16:18:43

Az elszámolási időszak utolsó napját követő fizetési határidő esetében nem értelmezhető az előleg (hasonlatosan a 2016.01.01-jét megelőző szabályokhoz), az összes többinél előleg számla kiállítására van szükség. Azaz a 2.variáció bizonyul helyesnek. Ezt erősíti meg a NAV-os tájékoztató is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra