Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Import Áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Csupika 2017-04-03 18:10:36

Tisztelt Szakértő!
Van egy "A" cég aki a vámoltatást intézi (nem ez a fő profilja, hanem a logisztika), ő kapja a vámhatározatot, ő fizeti meg az áfát és ő is vallja be, helyezi levonásba.
DE az áru nem hozzá jön be, hanem "B" céghez.
"A" cég kiállít egy számlát "B"-nek (áfásan kiszámlázza az árut és az import áfát (mentesen), majd csinál egy jóváíró számlát, ahol az árut jóváírja, tehát csak az import áfa marad kiszámlázva. A kérdés az, hogy ilyet lehet-e csinálni? (és a jóváíró számlán nem hivatkozik semmire, csak annyi van rajta, hogy "import termék", számlára sem hivatkozik. Ez jó így?)

(Tehát "B" cégnél ott marad beszámlázva az áfa, ha ők ezt költségként kezelik az baj, ha vám áfaként az is, mert sosem fog kifutni. Ezért szeretném megtudni, hogy lehet-e ilyet csinálni?
Illetve ha igen, akkor "B" cég hová könyveli az import áfát, amit nem ő fizet meg, tehát hogy fut az ki?)
Nagyon köszönöm a választ, üdvözlettel: Csupika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-05 07:14:52

Csupika,
Én hasonlóan azt gondolom, hogy nincs alapja olyan árut számlázni, ami soha nem volt a tulajdonában, még akkor sem, ha ezt rögtön egy érvénytelenítő számlával sztornírozza. Azzal egyébként nincs bajom, hogy az import áfa-t egy képviselő fizeti, majd megtérítteti a valós importáló "B" céggel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra