Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Import áru beszerzése ás áfa kérdése más tagállamú adóalanytól


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Nem létező felhasználó 2017-03-27 12:18:31

Egy szlovák cég Kínából importál árut, amelyet Szlovéniában közvetett vámjogi képviselő által levámoltat. A képviselő Szlovéniában megfizeti a vámot és nyilatkoztatja a szlovák céget hogy az import áfát a importáló cég fizeti az árú végső rendeltetési helyén. A papírok szerint a rendeltetési hely Szlovákia Komarno, viszont az importáló cég az árut eladta egy magyar cégnek és az árut közvetlenül Magyarországra szállíttatta, melyről közösségen belüli értékesítés címén számlát bocsátott ki a magyar cég felé. A szlovák adóhatóság szerint a szlovák cégnek magyar adószámot kell kiváltania mivel az áru Magyarországra érkezett és bevallást kell készítenie Magyarországon az értékesítésről. Kérdés, hogyan kell a szlovák cégnek az áfa bevallásába beállítani ezt a tranzakciót, illetve a magyar cég hogyan javítsa a saját bevallását.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-28 07:01:42

A magyar adóregisztrációval rendelkező cégnek az import áfa-t csak a vámhivatal állapíthatja meg, ennek pontos mentetéről is ott tud felvilágosítást kérni. Az így megállapított és megfizetett áfa-t a szlovák cég ugyanabban a 65-ös bevallásban tudja levonásba helyezni, amelyben a magyar cégnek történő értékesítése után megállapított fizetendő áfa-t vallja be. A magyar cég belföldi árut vásárol a szlovák cégtől, azaz ennek megfelelően kell helyesbíteni a korábban közösségi termékbeszerzésként bevallott tételt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Nem létező felhasználó 2017-03-29 12:26:23

Tisztelt Pap Attila!

Köszönöm a választ, sajnos a vámhivatalnál és a kiemelt adózók osztályán már jártam, nem tudtak felvilágosítást adni a szlovák cég kapcsán, így talán hivatalos állásfoglalás kéréssel próbálkozom.
Mikro

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra