Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Import vs EU ügylet


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2018-09-02 13:06:11

Tisztelt Pap Attila!

Egy US cégtől vásárolt egy magyar Kft. A mellékelt "packing list" szerint az áru Hollandiából érkezett és szerepel rajta egy holland közösségi adószám is. Emiatt vámra sem ment az áru. Azonban a számlán csak a US cég adatai szerepelnek, nincs feltüntetve a közösségi adószámuk, így én importként kezeltem. Az ÁFA bevallást viszont hibásnak minősítették (a 26.sorba raktam a számla értékét és az utána fizetendő ÁFÁt).

Ez közösségi ügyletnek minősül és A60-ason fel kell tüntetni annak ellenére, hogy ez a számlából nem derül ki? Ha nem, akkor az ÁFA bevallás mely sorába kell beírni az import ÁFÁt? A hibaüzenet szerint a 23-26.sorokba csak érvényes import ÁFA engedéllyel rendelkezők írhatnak adatot.

És itt egy újabb kérdésként az is felmerült bennem, ha vámhatóság szab ki ÁFÁt, azt melyik sorba kell beírni? Vagy azt nem valljuk be a fizetendő oldalon, csak a levonhatónál?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-03 08:35:54

Kedves Ceasar!
Ha a termék Hollandiából érkezik, akkor valóban nem import történik, mivel nem lép vámhatárt. Következésképp csak közösségi termékbeszerzés lehet, mely során a partnereknek használniuk kell a közösségi adószámukat (a számlán szerepeltetve). Ezeket az adószámokat használva kell a magyar beszerzőnek elszámolnia a forgalmi adót és elkészítenie az A60-as összesítőt.
Normál halandó importtal kapcsolatban fizetendő adót nem szerepeltethet, csak levonhatót a 70.sorban, mert számára a NAV VH veti ki az import áfa-t.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra