Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

komiszat 2018-06-13 08:42:08

Tisztelt Szakértő!
Egy ingatlan bérbeadással és értékesítéssel foglalkozó Kft. 2008-ban vett egy többlakásos ingatlant, melyet teljes körűen felújított későbbi bérbeadás céljából. A beruházás 2014-ben zárult le, a beruházással kapcsolatos áfá-t levonta. A lakásokat tárgyi eszközként 2014.12.31-én aktiválták a könyvelésben, de az első bérbeadásról szóló számla 2014. februári. Ingatlan bérbeadásra bejelentkeztek áfa körbe, viszont értékesítésre nem. Most 2018. áprilisában az összes lakást értékesítették. Ebben az esetben az ÁFA tv. 135. §-a szerint kell eljárnom. Helyesen járok el, ha a figyelési időt 2014. februártól számítom? Azt nem tudom, hogy a használatbavételi engedély milyen dátumra szól, de a 2014.12.31-i aktiválással nem értek egyet, ha már 02. hóban bérbe adták a lakásokat. Jól gondolom? Az áfa tv. szempontjából az első rendeltetésszerű használatba vétel fogalma nem egyértelmű számomra.
Segítségét előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-14 05:02:40

Egyetértek, hogy ellentmondás van a könyvelés szerinti aktiválás és a bérbeadás megkezdése közt, valamelyik bizonylat fiktív. Az óvatosság miatt én a későbbi dátumot tanácsolom figyelembe venni (2014.12.31.), ha tévednek, inkább a saját kárukra, mint az állam kárára tévedjenek. Egy ingatlan esetében a rendeltetésszerű használatba vétel a hatósági engedély kiadásához/tudomásul vételhez közhető. Mindamellett ingatlan tárgyi eszköz esetében valóban a 135-136.§ rendelkezési az irányadók, azaz a 240 hónapból hátralévő részre jutó, korábban jogszerűen levont áfa fizetendő áfa-vá válik az adómentes értékesítéskor.
papattila

Szakértői hozzászólás

komiszat 2018-06-14 08:37:04

Köszönöm szépen a választ!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra