Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bergeroffice 2018-07-17 10:28:58

Kedves Attila,
Kft. ingatlan adásvétellel foglalkozik. Eladott egy ingatlant, amiről 0%-os áfás számlát állított ki. Jól gondolom, hogy az eladáshoz kapcsolódó ügyvédi munkadíj áfáját nem vonhatom le, viszont ami nem közvetlenül az adásvételhez kapcsolódik, pl. könyvelési díj áfáját már le lehet vonni?
Köszönettel:
Juhász Melinda

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-17 15:14:42

Melinda,
Nem jól gondolja, illetve csak részben igen. Ha egy adóalany végez adóköteles és adómentes tevékenységet, akkor azokat az előzetes áfa-kat, amelyeket egyértelműen CSAK az egyikhez lehet kötni, akkor az vagy levonható vagy nem (pl. a kérdésbeli ügyvédi költség). Azonban azokat az előzetes áfa-kat, amelyek mindkettőhöz köthetők, azaz az általános költségek, azokat meg kell osztani (vagy saját képlet, vagy az 5.sz.melléklet előírása alapján). Azaz a könyvelési díj számlája tipikusan ilyen megosztós költség.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra