Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan áfa kérdés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Schmetterling 2018-11-28 15:44:54

Ingatlan áfa kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tárgyi eszközként vásárolt 2013-ban és 2017-ben ingatlanokat (irodaház, hűtőház, üzlet megnevezéssel). Vásárláskor a fordított áfát alkalmazták minden esetben, mivel minden fél megfelelt a feltételeknek. (Minden fél be volt jelentkezve a NAV-nál ingatlanértékesítés címén az áfakörbe.) Kérdésem abból adódik, hogy az ingatlanokat birtokoló cég értékesíteni kívánja az ingatlanokat. Mire kell figyelnünk az ingatlanértékesítésnél áfaszempontból, ha az ügylet létrejön (áfaarányosítás)? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk? Egyéb tudnivalónk van-e ebből kifolyólag? Várom válaszukat! Tisztelettel:

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-29 16:26:41

Kérdéséből ítélve beszerzéskor éltek az áfa levonási jogukkal, mivel vélhetően adóköteles tevékenységhez hasznosították az ingatlanokat. Ha a jelenleg tulajdonos cég még mindig áfa-ra van bejelentkezve a használt ingatlanok értékesítése vonatkozásában, akkor az értékesítése adóköteles lesz. Azaz akár a fordított adózás, akár az adó felszámítás módszerével értékesít, nem keletkezik a korábbi beszerzéseivel kapcsolatban áfa korrekciója (fizetendő adója).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra