Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan bérbeadás - rezsi


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

simonnefuzianita 2019-04-10 19:13:17

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban kérem segítségét:
Márciusban induló egyéni vállalkozó kocsmát üzemeltet, a bérbeadó/tulajdonos (ő volt a korábbi üzemeltető) adószámos magánszemély. A bérelt kocsmai helyiség a bérbeadó családi házában, a pincerészben van kialakítva, külön mérőórák nincsenek, a közüzemi számlák a teljes ingatlanra vonatkoznak.
I. verzió: Az eredet bérleti szerződés szerint 60000 Ft bérleti díj + rezsi a havi fizetendő díj, azonban a bérbeadó ily módon is fix 100000 Ft-ot kérne a bérlőtől.
II. verzió: Bérleti díj módosításra kerülne fix 100000 Ft-ról, mely tartalmazza a rezsi díjat is.
Kérdésem arra irányulna, hogy ebben az esetben milyen dokumentációkkal kell alátámasztani a rezsidíjakat a bérbeadónak, illetve a 2 verzió alapján az egyéni vállalkozónak mely összeget alapul véve kellene az SZJA-t számítani és levonni.
A tanácstalanságom abból (is) adódik, hogy 2019-től a rezsi ktsg nem része a bérbeadó bevételének, de a fenti esetekben mi a mérvadó, tekintettel arra, hogy a lakóingatlanra vonatkoznak a rezsiszámlák, illetve azok átalánydíjban vannak megállapítva.
Köszönettel: Simonné Füzi Anita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-14 13:07:39

Kedves Anita,
A 2019-től megváltozott szabályok arra az esetre vonatkoznak, amikor minden egyes esetben a tényleges (mért) fogyasztás kerül továbbhárításra ("igénybevétellel arányosan" Szja tv. 17.§ (3a)). Mivel a kérdésbeli eset nem ilyen, így a bérbeadónál a rezsi is bevétel (a régi szabályok alapján), azaz az adóelőleg alapját képezi.
papattila

Szakértői hozzászólás

simonnefuzianita 2019-04-15 08:24:20

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra