Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan bérbeadás szja, eho feltüntetése a számlán


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

riezk 2017-05-24 18:12:55

Tisztelt Pap Attila!
A 2016.12.15-i ingatlan bérbeadással kapcsolatos kérdést fűzném tovább, mi szerint (nem e.v.) magánszemély bérbeadásánál kifizető bérlő esetén a számlán / számviteli bizonylaton a levont adókat fel lehet tüntetni. Ahogy írta: nem kötelező, de ha nincs rajta, akkor "más számviteli bizonylat" kell erről (pl. "bankkivonat").
Nekem furcsa, hogy a magánszemély bérbeadónak a számlázáskor tudnia kell a másik fél által levonni tervezett adókat.
Továbbá szerintem számlán vagy számviteli bizonylaton csak nettó szolgáltatásnak és áfának van helye (T521 K454), minden egyéb adó más rendszerekből alakulhat ki (adóanalitika, 08-as miatt is). Jelen esetben át kell fordítani a bérszámfejtésbe (pl. T454 K471), majd abból főkönyvi feladással jönnek az adók (T471 K462). A nettó pedig kifizetve (T471 K384 vagy 381). Persze mindez egy azonnali kp-s kifizetésnél elég vicces, hiszen természetesen nincs idő a fentiekre.
Szabályos a fenti gondolatmenet? Nem csak így szabályos?
A fenti analógiára megy e.v. igazolványszám nélküli számlázása, adószámos vállalkozó magánszemély számlája is?
Köszönettel:
Riez Krisztián

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-25 13:00:24

Krisztián,
A magánszemély bérbeadónak illik tisztában lenni az adózási szabályokkal, mivel az adóköteles tevékenységet ő végzi. A kifizetőnek pedig azért kell ugyanezekkel a szabályokkal tisztában lennie, mert neki meg adóelőleg levonási kötelezettsége van. Véleményem szerint ebben nincs semmi furcsaság.
Mint ahogy korábban is írtam, nem tiltja semmilyen jogszabály (ha Ön tud ilyenről, szívesen veszem a tájékoztatását), hogy az adóelőleg levonásokat a számla kiállítója szerepeltesse a számlán. Ha ezt nem teszi, akkor egyéb számviteli bizonylaton kell rögzíteni a levonások tényét. Ha utalással történik a kifizetés, akkor meg egy igazolást kell kiállítani a levonások jogcíméről (legalább évente egy összesítettet).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra