Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan bérbeadása raktározási szolgáltatásra


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2017-09-20 08:07:04

Tisztelt Szakértő !

Egy társaság a vele kapcsolt viszonyban lévő társasággal olyan szerződést köt , melyben bérbe adja az ingatlanát raktározási célra ( tehát a bérlő társaság raktározási szolgáltatást fog végezni ) , úgy hogy ehhez a bérbeadó biztosít gépi eszközöket , illetve 2 fő munkavállalóját is biztosítja folyamatosan ( nyilván munkaszerződés módosítanak ) .

Kérdésként merült fel :

1.
Értelmezhetjük-e úgy az ügyletet , hogy az ingatlan bérbeadás a főszolgáltatás , és az eszközök illetve a munkaerő rendelkezésre bocsájtása úgynevezett járulékos költségek , amelyek felveszik a főszolgáltatás ÁFA kulcsát ? ( Ha áfás bérbeadást választunk akkor áfás lesz , ha főszabály szerinti mentes lesz akkor mentes lesz )
A szerződésben foglalt szolgáltatás díja , nem tartalmazza külön a bérlet díját illetve a járulékos szolgáltatás díját .

2.
A bérbevevő havi rendszerességgel számol el a partnerével különböző mutatok alapján vagyis a raktározási szolgáltatás díja értelemszerűen havonta változik . Elfogadható-e olyan szerződés szerinti díj megállapítás a bérbeadó és bérbevevő között , hogy a bérleti díj összege nem más mint a mindenkori raktározási szolgáltatás díjának a 95 %-a , így a bérleti díj is változó összeg lenne ?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm .

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-20 12:43:40

1. Igen, a leírtak alapján én úgy gondolom, hogy alkalmazandó az Áfa tv. 70.§-ának szabálya, azaz a főügylet a bérbeadás, a többi ennek járulékos szolgáltatásaként adózik.
2. Igen, elfogadható, jogszabály nem zárja ki az ilyen fajta díjmegállapítási módszert.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra