Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Ingatlan bérbevétel magánszemélytől


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tamasinet 2023-07-22 06:47:43

Tisztelt Válaszoló!
Cégünk internet szolgáltatással foglalkozik. Egy magánszemélynek az ingatlanán (az udvarában) van egy magas torony, ami a magánszemély tulajdonát képezi. Cégünk erre a toronyra szeretne feltenni egy antennát, amiért szeretne fizetni a magánszemélynek, hogy ezt a lehetőséget biztosította. Az antenna a cég tulajdonában marad. A cég nem eladja a magánszemélynek, hanem több előfizetőjének biztosítja róla az internet hozzáférést. A magánszemély nem adóalany, nem tud számlát adni. Ez a tevékenység ingatlan bérbeadásnak minősül vagy minek? Szeretnék érdeklődni, hogy hogyan tudnánk ezt lepapírozni, hogy adóügyi és számviteli szempontból teljesen helyesen járjunk el. És milyen adózási teendője (szja, áfa, kiva) kötelezettsége van a magánszemélynek és cégünknek. Mindkét fél részéről szeretném körbejárni a dolgot. Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel: NU. Mónika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-07-23 07:42:31

Kedves Mónika,
Ez a magánszemély részéről ingatlan bérbeadásnak minősül. Ez alap esetben tárgyi mentes tevékenység az áfa-ban és ha ekként kívánja a magánszemély végezni, akkor adószámot se kell hozzá kiváltania. Akár [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra