Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan értékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

leveletdent@gmail.com 2017-05-13 19:47:14

Kedves Szakértő!

Ingatlan értékesítés esetén a következő adott. Az egyik ismerősöm 2014-ben vett egy ingatlant, nem nagy összegért 150 000 forintért. Az ismerősöm tulajdonos lett 1/1 arányban , a testvére pedig a haszonélvező. Az ingatlan vételárát fele-fele arányban fizették ki.
2016-ban eladásra került az ingatlan 800 000 forintért.
Kérdésem az lenne, hogy a szja bevallásban a bevétel a 800 000 forint, mert ő az egyedüli tulajdonos? És nem számít h valakinek haszonélvezete van rajta. Vagy csak a fele 400 000 forint?
A szerzési összeg a 150 000 forint, mert az ő tulajdona az egész? Vagy itt is csak a fele, mert ténylegesen csak a felét fizette ki a háznak mikor vették.

Megkavart ez a haszonélvezet, mert mikor vették akkor felesbe vették a házat a haszonélvezővel.

Köszönöm, Ági

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-14 09:27:48

Ági,
A leírtak alapján én arra tudok következtetni, hogy a vétel 150eFt-ért történt, de ezzel egyidejűleg a testvére alapított egy haszonélvezeti jogot 75eFt-ért mely az ismerősét illette meg (ebből fizette ki a ház vételárának a felét). Következésképp eladáskor is osztozniuk kell az eladási áron. Elsősorban az adás-vételi szerződésből kellene kiderülnie, hogy kit mennyi illet, ennek hiányában az Itv. 72.§-ában foglalt képlet alkalmazandó (és nem az 50%).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra