Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan értékesités adózása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

easy$$ 2018-02-18 21:04:14

Tisztelt Szakértő!

Van egy EV, akinek a fő tevékenysége az egyéb ingatlan forgalmazás.
Vásárolt egy ingatlant 2016-ban, magánszemélytől az adásvételin semmilyen formában nincs feltüntetve, hogy a vevő -EV lenne se adószám, se nyilvántartási szám-. Majd 2017-ben ezt eladta egy magánszemélynek, ezen az adásvételin az eladónál -nincs feltüntetve, hogy EV lenne-, számlát állított ki azon rajta vannak az EV-s adatai.
Kérdéseim a következő, hogy ilyen esetben a vásárlás is kezelhető EV költségnek (ez tavaly bekerült a könyvelésébe, a pénzforgalmi szemlélet alapján-átadta a bizonylatot-)?
Viszont az ügyfél ragaszkodna ahhoz, hogy most állítsam szembe a bevételével (bevétel-kiadás). Ezt megtehetem, egy önrevízióval?

Ildikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-19 20:05:28

Ildikó,
Az egyéni vállalkozó a tevékenysége során köteles egyértelművé tenni, hogy vállalkozói minőségében jár el. Igaz ez a beszerzéseire és igaz az értékesítéseire is. A 2016-ban beszerzett készletet a vállalkozó a 2016.évi költségei közt köteles elszámolni, azaz a 2017-es bevételével szemben nem számolható el, esetleg csak közvetve az esetleges 2016-os veszteség korlátozott elhatárolásával. Jóllehet indokolt lett volna a beszerzési iratokon is jelezni, hogy egyéni vállalkozói minőségében köt adás-vételi szerződést, de ennek hiányában is élhet a költségelszámolás pótlólagos lehetőségével (de ne lepődjön meg, ha egy esetleges ellenőrzés ezt vitatni próbálja).
papattila

Szakértői hozzászólás

easy$$ 2018-02-24 09:47:03

Köszönöm!

Ildikó

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra