Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan érteksítés ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

raab 2019-05-27 10:28:48

Üdvözlöm Attila!
Van egy társaság aki 2018-ban új építésű ingatlant vásárolt bérbeadási céllal. Ennek az ÁFÁ-ját nem vonta le. A bérleti díjak kiszámlázása is ÁFA mentesen történt.
2019-ben felmerült egy újabb új építésű ingatlan vásárlása szintén bérbeadási céllal melynek ÁFÁ-ját már szeretné levonni (ehhez kapcsolódóan belépne az ÁFA körben).

A kérdésem az lenne , hogy az első ingatlant amelynek az ÁFÁ-ja nem lett levonásban helyezve azt 2020-ban előreláthatólag értékesítené. Az ÁFA körben belépés miatt meg kell neki fizetni az adót ? Vagy mentes lesz az értékesítés.

Köszönöm a segítségét előre is.
Üdv: BM.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-27 17:52:52

Kedves BM,
Mivel már gyakorolja a bérbeadási tevékenységét, így csak az év végével benyújtott, a következő évre vonatkozóan kérheti az adókötelessé tételt. Ha pedig ezt megelőzően veszi meg az ingatlant, akkor beszerzéskor nem keletkezik levonási joga. Viszont onnantól kezdve, hogy adókötelesen hasznosítja, megnyílik az időarányos, pótlólagos levonási joga az Áfa tv. 135-136.§-ai alapján. Ettől független a használt ingatlan értékesítés adókötelessé tétele. Ha nem él a választási jogával, akkor a 2020-as értékesítés adómentes lesz és -mivel nem volt korábban levonási joga- pótlólagos áfa fizetési kötelezettsége sem keletkezik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra