Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan felújítás - ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Z. József 2018-02-14 15:23:46

Tisztelt Szakértő!

Az általam könyvelt vállalkozás pályázati forrásból lakóingatlant vásárolt 2012.-ben (az ingatlan mint "lakás" szerepel az földhivatali nyilvántartásban). A támogatást a vállalkozás "ingatlan vásárlás irodakialakítás céljából" kapta.
Az ingatlant magánszemélytől vásárolták.
A felújítás során az ÁFA-t nem vonták le a levonási tilalom miatt. A pályázati ellenőrzés során szabálytalanságot állapítottak meg, a támogatás visszafizetésre került 2017.ben.
A felújítást a vállalkozás folytatta. Az ügyvezetés az ingatlant bérbeadásra szeretné használni (2018. közepén befejeződik a felújítás).

- 2017. 07. hónaptól felvettük a "6820 '08 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése" a tevékenységek közé
- az ÁFA-ban bejelentettük az Adókötelessé tételt is [Áfa tv. 86. § (1) bek. l) pontja]

Kérdés:
1, a felújítás számláinak az ÁFA-ja levonható a továbbiakban (esetleg 2017.07. hónaptól)?
2, a beruházás/felújítás bekerülési értéke a nettó összegekkel fog a továbbiakban növekedni de a 2012.-2017.06. hó-ig a bruttó összegek lesznek benne?

Köszönöm a válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-15 08:07:50

József,
Egy későbbiekben bekövetkező adóköteles hasznosítást elegendő valószínűsíteni a levonási jog fennállásához. Pont ez történik, történt a kérdésbeli esetben is. Amíg az volt a szándék, hogy irodaként hasznosítsa (ezt erősíti meg a támogatási szerződés is), a 124.§ alapján nem állt fenn a levonási jog a felújítás tekintetében. Amikor azonban a hasznosítási szándék megváltozott (ezt erősíti meg, hogy bejelentkeztek adóköteles bérbeadásra is), megnyílt a levonási jog is (125.§). Mivel a felújítás folyamatos, azaz a használatba vétel nem történt meg, ezért -értelmezésem szerint- a levonási jog visszamenőlegesen is megnyílt, elévülési időszakon belül. Ebből az következik, hogy a korábbi könyvelést helyesbíteni szükséges, a felújítási számlán csak nettó összegek szereplehetnek. Végezetül azt is érdemes megemlíteni, hogy a levonási jog fennállásához valós adóköteles bérbeadásnak kell megvalósulni, észszerű határidőn belül.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra