Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan kivonása a vállalkozásból


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szamitbt 2017-10-08 16:10:56

Egy egyéni válallkozó 2012-ben áfa mentesen vásárolt egy ingatlant, amelyben 2017 májusig kereskedelmi tevékenységet folytatott, a vállalkozásban tárgyi eszközként van nyilvántartva, az értékcsökkenés elszámolása évente megtörtént. Az ingatlanra tevékenység változás miatt már nincs szüksége, ezért úgy döntött, hogy a válallkozásból kivonná és az édesanyjának ajándékozná. Hogyan történhet meg az ingatlan egyéni vállalkozásból történő kivezetése? Keletkezik-e szja, eü.hozzájárulás fizetési kötelezettség? Válaszát köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-09 19:35:56

Nem keletkezik sem illeték, sem szja, sem más adófizetési kötelezettsége, ha elajándékozza az édesanyjának. A kivezetés a pénztárkönyvben nem jelenik meg.
papattila

Szakértői hozzászólás

organisator_bt 2017-10-16 18:50:10

Kedves Attila!
Meg tudná írni a jogszabályi hátteret?!
Mivel az egyéni vállalkozásban écs-t számolt el a kérdező, akkor ezzel paralel egy bt. tulajdonában lévő ingatlant is elajándékozhat a magánszemély beltag az édesanyjának, úgy, hogy semmilyen (adó) kötelezettsége sem keletkezik sem a bt-nek, sem a megajándékozott magánszemélynek?!
Margit

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra