Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan nyilvántartás, áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Strausz Tibor 2019-03-15 18:36:45

Tisztelt Szakértő ! Tudom, hogy nem kívánhatom, de ha mégis lehetséges lenne, kérném szépen, hogy az alábbi nehezen megoldható kérdésekben legyen kedves valamilyen iránymutatást adni. Köszönöm.
Tárgyi eszköz nyilvántartás, áfa visszaigénylés
I./ 1./ Panzió szállásdíj szolgáltatást /18% áfa/ + földszinten üzlet bérbeadást folytat (áfa mentesen) az egyéni vállalkozó. Szja örvény 49/B § szerint „tételes kötségelszámoló”, az áfakörben az ált. szab. szerint adózik. Kisfaludy Turiszt. Fejl. vissza nem térítendő támogatást nyert el 17 M Ft értékben + önerő 17 M Ft + 27% áfa 9,18 M Ft. A támogatásból ingatlan felújítást, eszközbeszerzést valósít meg. A panzió a tulajdoni lapon a vállalkozó feleség, valamint a magánszemély férj tulajdonában van 50-50%-ban, amely korábban, ingyenesen került a vállalkozó használatába. Eszköz kartonon 0 Ft értéken szerepel. Korábban écs nem került elszámolásra. A férj 50% és feleség 50% részének ingyenes átengedéséről és nyilvántartásba vétele miatt szükséges-e ügyvédi, vagy egyéb nyilatkozat, megállapodás ? 2./ A pályázat kizárólag a panzióra vonatkoznak, üzletre nem. Tételes áfa elkülönítést végez. A számlák a feleség nevére szólnak. A 0 Ft értéken nyilvántartott, écs alá nem vont panzió felújítása, a vásárolt eszközök áfa tartalma /kb. 9,18 M Ft/ visszaigényelhető-e az áfa törvény alapján ? 3./ A 17 M Ft támogatás szja adóalapba beszámító bevételnek számít-e ? 4./ A nyílászárók cseréje, új villanyvezeték bekötése, solar kialakítás, klíma beszerelés hogyan számolható el a./ a pályázati összegből, és b./ milyen módon /egy összegben, vagy amortizációként/ az önerő összegéből? A 200 E Ft alatti és feletti eszközök egy összegben vagy écs-ként írhatóak le költségként a pályázatból, ill. önerőből?
II./ 1./Egyéni vállalkozó kisadózó a Kisfaludy Turiszt. Fejl. támogatásból 34 M Ft + önerő 14 M Ft + 27% áfa 12.96 M Ft összegben panzió felújítást, napelem rendszer, klíma beszerelés, kazán, ajtó/ablak csere és eszközbeszerzést,/kerékpárok/ végez. Községben lévő, több részből álló családi házban, ahol egy helyrajzi szám alatt panzió, saját és anyós lakása van. A vállalkozó feleség és férj 50-50%-a a panzió, ez ingyenesen került a vállalkozás használatában. Eszköz nyilvántartásban érték nélkül szerepel, écs nem került leírásra. Saját, vagy ügyvédi okmány szükséges-e az ingyenes átadásról ? 2./ A támogatásból kizárólag panzió kerül felújításra, lakás nem. Visszaigényelhető-e az áfa tekintettel arra, hogy a panzió után écs nem került elszámolásra, 0 Ft értéken szerepel ? 3./ A fenti 34 M Ft támogatás beszámít-e a kisadózói bevételbe?


Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-19 05:05:38

Kedves Tibor,
Valóban, én is úgy érzem, hogy a kérdése összetettsége meghaladja jelen fórum kereteit, mindenképp egy személyes megbeszélés lenne indokolt egy rátermett adótanácsadóval (és nem a könyvelőjével, mert ez nem könyvelői feladat), hiszen minden részletnek jelentősége van vagy lehet.
Megértését köszönöm.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra