Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

véghvár 2018-09-03 15:30:59

Tisztelt Önadózó,
szeretném kérni a segítségüket az alábbiakkal kapcsolatban. Belföldi adóalany közösségi adóalanytól kíván beszerezni és beszereltetni ingatlanhoz ún. szendvicspaneleket. Jól gondolom, hogy ehhez kapcsolódóan az ÁFA törvény 39§ szerint teljesítési hely az ahol az ingatlan van, tehát Magyarország. Az EU-s adóalany ÁFA hátályán kívüli számlát állít ki, a Magyar adóalany pedig közösségen belüli szolgáltatás-igénybevétele miatt az ÁFA-t megfizeti és ha rendelkezésére áll a számla akkor pedig az ÁFA-t levonja. Jól értelmezem, hogy a szendvicspanel kellőképpen közvetlen kapcsolatban áll az adott ingatlannal, ezért ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak tekintendő.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-03 19:19:15

Ha (építőipari) szolgáltatásra szerződnek, akkor valóban a 39.§ alapján az ingatlan fekvése határozza meg a teljesítés helyét, azaz az igénybe vevő magyar adóalany lesz kötelezett az áfa elszámolására a 140.§ alapján. Érdemes kihangsúlyozni, hogy nem közösségi ügyletről van szó, hanem speciális magyar belföldi ügyletről, mely során a magyar adóregisztrációval nem rendelkező szolgáltatást nyújtó átháríthatja a vevőjére az adómegállapítás kötelezettségét. Épp ezért ez a szolgáltatás nem is fog szerepelni az A60-as összesítőben.
Ha termékértékesítésre szerződnek, akkor közösségi termékbeszerzés címén lesz kötelezett a magyar adóalany vevő a forgalmi adó elszámolására. Ez viszont már szerepelni fog az A60-as összesítőn. Ha adóköteles tevékenységhez hasznosul a beszerzés, akkor mindkét esetben fennáll az adólevonási jog is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra