Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Ingatlannal rendelkező társaság


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DruckerBT 2021-11-28 06:14:23

Tisztelt Szakértő!
Megfelelően értelmezem?
Belföldi ingatlannal rendelkező társaságnak minősül:
1./ TAO tv. szerint (ha mindkét feltétel teljesül):
- a belföldi ingatlan könyv szerinti értéke 75%-nál magasabb az összes eszközértékhez viszonyítva
és
- a társaságnak van külföldi illetékességű tulajdonosa.
Ha pl.: nincs külföldi tulajdonos, de az ingatlan könyv szerinti értéke meghaladja a 75%-ot, akkor nem kell a NAV felé benyújtani a ’T201/ nyomtatványt?
2./ Illeték tv. szerint:
- a belföldi ingatlan könyv szerinti értéke 75%-nál magasabb az összes eszközértékhez viszonyítva (ide nem értve a pénzeszközöket, pénzköveteléseket és az aktív időbeli elhatárolásokat)
és
- a szerző (ideérve a közeli hozzátartozókat is) 75%-nál magasabb tulajdoni hányadot szerez illetve 75%-nál magasabb lesz a szerzéssel közös tulajdoni hányad.
Ha a fenti feltételek teljesülnek, akkor illetékkötelezettség keletkezik? A NAV felé ebben az esetben milyen nyomtatványt kell beadni és kinek?
Válaszát előre is köszönöm: Szekeresné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-11-28 16:16:41

Kedves Szekeresné,
1. Tao: a törvény az "ingatlannal rendelkező társaság" fogalmat használja (4.§ 18/a). Ilyennek tekintendő az a belföldi adózó, aki a mérlegfordulónapon az eszközök 75%-át meghaladó értékben rendelkezik belföldi ingatlanvagyonnal és van olyan külföldi adóügyi illetőségű tagja, mely országgal Magyarország nem kötött kettős adóztatást elkerülő egyezményt, illetve az egyezmény lehetővé teszi az árfolyamnyereség itthoni adóztatását. Bejelentési kötelezettség viszont csak abban az esetben keletkezik, ha a külföldi tag ebben a magyar társaságban lévő részesedését elidegeníti vagy kivonja és ez nyereséggel jár.
2. Itv: a "belföldi ingatlanvagyonnal rendekező társaság" fogalmát a törvény 102.§ (1)o) pontja tartalmazza. Ennek alapján helyes az értelmezése. Igen, ha a fenti feltételek teljesülnek, akkor visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettsége keletkezik az üzletrészt megszerzőnél (kvázi olyan, mintha az ingatlanban szerzett volna tulajdonjogot). A B400-as adatlapon kell bejelenteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra