Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingyenes átadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kissne_eva 2018-06-19 08:38:24

Kedves Attila!
Egy alanyi mentes cég, használt ruha felvásárlással szeretne foglalkozni. Előzetes terveik alapján egyik forrása a készletnek magánszemélytől származna akitől megvásárolják a ruhát. De lenne olyan is, hogy a magánszemély ingyen átadná a ruhát, amiért egy kupot kapna, amit viszont levásárolhat.

Elképzelésük szerint egy másik lehetőség, hogy a web oldalukról letölthető regisztrációs lappal együtt , bérelt területekre kihelyezett gyüjtőládákba bedobhatja a magánszemély a terméket, a kupont ebben az esetben is igénybe veheti.
A kupon elszámolásával kapcsolatban én úgy gondolom, hogy ez engedményként kezelhető az aktuális vásárlásánál. Viszont az ingyenes termék átadással kapcsolatban kérném a véleményét, illetve ha bizományba vesz át terméket és a megbízó nem jön vissza a termékért, hogyan legalizálható ebben az esetben az áru eredete?

Milyen adó fizetési kötelezettség keletkezhet ezekben az esetekben?
Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-19 18:28:14

Ha a leadott ruháért kupont kap a magánszemély, akkor ellenértékes ügyletről van szó, nem ingyenesről. Ilyen esetben az áru bekerülési értéke egyenlő az átadott kupon értékével (T814-K479 Kupon kötelezettség). Amikor beváltják a kupont, akkor az értékesítést teli áron kell számlázni (T311-K91/467), majd a kuponnal fizetett részt kivezetni (T479-K311). Ha bizományba veszi át az árut, majd a tulajdonosa a bizományosi szerződésben egy előre meghatározott időpontig nem jelentkezik és a termék értékesítésre kerül, akkor megszűnik a bizományos elszámolási kötelezettsége, de ez nem jár könyvelési feladattal. Ha még nem került értékesítésre, akkor pedig az analitikában kell átvezetni a saját készletek közé, nulla értéken. Az áru eredetét a bizományosi szerződés igazolja.
papattila

Szakértői hozzászólás

kissne_eva 2018-06-20 06:28:37

Hálásan köszönöm!:)))) Szép napot!!!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra