Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingyenes szolgáltatásnyújtás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

abrokont1 2019-02-06 23:13:54

Tisztelt Szakértő! Márkakereskedelmi rendszert működtető cég a márkakereskedők hatékonyabb működése érdeben egységes irányítási és elosztási informatikai rendszer szükségességéről döntött a márkakereskedőkkel. A közös céloknak legmegfelelőbb informatikai rendszer bevezetéséhez szükséges előkészítő feladatokat, majd a rendszer éles indulásáig szerződésben meghatározott szolgáltatásokat ingyenesen fogja juttatni a márkakereskedőknek. A cég gazdasági érdekében áll egységes informatikai rendszer létrehozása: megvalósulhat az egységes kereskedelmi adatkezelés, rálátása lesz a teljes informatikai rendszerre, a gazdálkodás eredményességét javító kimutatásokhoz juthat,stb. A márkakereskedők beszerzéseik kb. 70%-át a cégtől közvetlenül vagy ügynöki szerződés keretében bonyolítják, nincs kizárólagosság kikötve.
Az ingyenes szolgáltatásnyújtáshoz a cég igénybe vesz külső szolgáltatókat is. Kérdés, hogy ezen szolgáltatások áfatartalmát levonhatja-e?
Mivel az ingyenes szolgáltatásnyújtásra nem vállalkozásidegen célból kerül sor, hanem szoros üzleti érdekből, ezért keletkezik-e a cégnek áfafizetési kötelezettsége az ingyenes szolgáltatásnyújtás címén? Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-09 11:33:01

Egyetértek az Ön által sugallt véleménnyel: a szóba jöhető 14.§ (2) bekezdésének egyik alap feltétele a vállalkozás idegen cél, amely a kérdésbeli esetben nem teljesül, így adófizetést sem generál. Megjegyzendő azonban, ha a szóban forgó "rendszer" célja kizárólag az ingyenes használatba adás, akkor el sem jutunk a 14.§ elemzéséig, mivel a 120.§ generális szabálya alapján tiltott az áfa levonás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra