Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

IPA adóalap


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Jucus40 2018-05-28 21:58:40

Tisztelt Szakértő!
Áfás mezőgazdasági őstermelő vagyok,magánszemélyként megbízott erdőgazdálkodó( nem minősülök kifizetőnek).Lábonálló nyárfát adtam el osztatlan közös tulajdonban levő erdőterületről. A bevételt Áfásan kaptam (Áfát befizettem). A tulajdonosok egy részének(számlaképeseknek) az Áfás összeg, a tulajdonosok másik részének a nettó összeg került kifizetésre kiadási pénztárbizonylaton.

Az lenne a kérdésem, hogy ,hogy érinti az IPA adóalapot a kapott vagy a kifizetett összeg vagy közvetített szolgáltatásnak minősül a kifizetett összeg

Ha kérhetek törvényi hivatkozást azt megköszönöm segítő válaszával
együtt.
Üdv: Jucus

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-05-29 18:46:19

Jucus,
Véleményem szerint mivel adószámos magánszemélyként végzi az erdőgazdálkodói tevékenységét, így ez nem képez ipa alapot.
papattila

Szakértői hozzászólás

Jucus40 2018-05-29 21:00:34

Nagyon köszönöm segítő válaszát!
Jucus

Felhasználói hozzászólás

kpesmtbt 2018-05-29 21:35:53

Több mindent nem értek:
"Áfás mezőgazdasági őstermelő vagyok,magánszemélyként megbízott erdőgazdálkodó.Lábon álló nyárfát adtam el. A bevételt Áfásan kaptam (Áfát befizettem)
Első ránézésre valóban az ipa.alapját nem képezi, de ettől függetlenül,több kérdés merülhet fel:
Ki számlázott, vagy mi alapján kapta az áfás bevételt, milyen jog címen fizette ki a tulajdonosoknak, és mi az, hogy a számlaképeseknek az áfás összeg, a többinek a nettó összeg került kifizetésre.Az áfa története sem teljesen világos. Szerintem érdemes volna az egész ügylet szja. vonzatával is foglalkozni, a megbízott erdőgazdálkodó és a tulajdonosok esetében is.Nem tűnik ki a kérdésből, hogy az erdő gazdálkodó tulajdonos társ, vagy egy külső személy.
Elnézést kérek nem kötözködni, vagy okoskodni akarok, csak azért érdeklődöm, mert nekünk is vannak megbízott erdő gazdálkodóink, és miheztartás végett szeretném tisztán látni ezt a tevékenységet, az elszámolási lehetőségeket.
K.M.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra