Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Iparűzési adó ingatlan építésekor


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

proconto 2018-11-14 12:37:01

Egy vállalkozás 4 lakásos társasházat épít 2 év alatt.A lakásokra a jövőbeni vevők csak előleget adnak. Az építéshez felhasznált anyagköltség azonban több, mint a bevétel (Mert majd értékesítéskor lesz csak bevétel.)Szabály szerint költséget az ipa tekintetében elhatárolni az eladás évére nem lehet. így viszont ha nem lesz bevétel, amiből levonja, akkor "elbukta" a költségeket és olyan eredmény után fizet adót, ami nem valós. Kérdés: a felmerült anyagköltséget mikor tudja érvényesíteni a cég az iparűzési adó elszámolásakor? Válaszát előre is köszönöm. üdv, HFN

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-15 05:34:42

Kedves HFN,
Való igaz, a Helyi adó tv. nem kezeli sem a veszteségelhatárolás, sem a saját termelés technikáját, így előállhat olyan helyzet, hogy az egyik évben nulla adóalap mellett marad "felhasználatlan" anyagköltség, míg a másik évben hatalmas adóalap képződik tárgyévi anyagköltség hiányában. Ennek kivédésére lehet egy megoldás, hogy nem előleget, hanem részteljesítés ellenértékét szednek be az építkezés során, legalább annyit, ami észszerűvé teszi az ipa alapokat. Mivel az előleg és a részteljesítés ellenértéke eltérő polgárjogi megítélés alá esik (az adójogi és számviteli különbségen felül), így ennek mérlegeléséhez mindenképp ügyvédi konzultáció is szükséges.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra