Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Iparűzési adóalap meghatározása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

KovalikAndrea 2020-06-13 07:21:09

Tisztelt Szakértő!

A saját termelésű készlet állományváltozása és saját előállítású eszközök aktivált értékének év végi állománya milyen hatással van a tárgyévi iparűzési adóalap összeállításánál? A STK állományváltozásának év végi egyenlege követel egyenlegben zárul, 50M Ft értékben (20M Ft anyagköltség, 15M Ft alvállalkozói díj), a SEEAÉ év végi állománya szintén követel egyenleget mutat, 30M Ft értékben (20M Ft alvállalkozói díj). Az értékesítéshez kapcsolódó árbevétel a következő évben keletkezik. A tárgyévi iparűzési adóalap összeállításakor le kell-e vonni az összes anyagköltség és alvállalkozói sor összegéből, a STK és SEEAÉ állományokhoz kapcsolódó anyagköltséget és alvállalkozói díj összegét? Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-15 16:42:52

A saját termelésű készlethez felhasznált anyagköltség a felmerülés évében csökkenti a hipa alapját, ami viszont azt eredményezi, hogy elválik a hozzá tartozó (későbbi években realizálódó) nettó árbevételtől. Ami a saját előállítású tárgyi eszközhöz felhasznált anyagköltséget illeti, az nem csökkenti a hipa alapját. Alvállalkozói teljesítés egyik kategóriában (SEEAÉ, STK) sem értelmezhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

KovalikAndrea 2020-06-18 09:03:26

Kedves Attila!

Köszönöm a válaszát.
Kiegészítve még egy kérdésem lenne.
Egy saját előállítású eszközt év végén 100%-ban leselejteztek. Semmilyen értékesítés nem kapcsolódik hozzá, a megrendelő egyszerűen nem vette át a terméket minőségi kifogás miatt. A megrendelővel ráadásul semmilyen szerződés nincsen. A leselejtezett eszközhöz év közben vásároltak anyagot, amit az alvállalkozók (nem saját munkatársak, külső alvállalkozók) szereltek össze és tették késztermékké az eszközt. A 100%-ban leselejtezett berendezéshez felhasznált anyag és alvállalkozói díj összeg figyelembe vehető-e az iparűzési adóalap összeállításánál? Válaszát előre is köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-19 05:42:10

Értelmezésem szerint a felmerült anyagköltség a felmerülés évében csökkenti a hipa alapját, függetlenül attól, hogy a készlet bekerülési értéke később a selejtezés miatt az egyéb ráfordításokon jelenik meg. Az említett "alvállalkozói díj" nem adóalap csökkentő tétel, mivel az nem felel meg a Htv. szerinti alvállalkozói teljesítés fogalmi meghatározásának (52.§ 32.).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra